Maison

RSI. Klinkt ouderwets?

Toch zien we deze term ‘van vroeger’ steeds vaker opduiken. Want inmiddels werken we al bijna een jaar zo veel mogelijk thuis. En dat heeft voordelen, maar ook nadelen. Omdat 28 februari Internationale RSI dag is, besteden we hier extra aandacht aan. We willen je graag tips geven hoe je RSI-klachten voorkomt. Je kunt zelf namelijk best veel doen!

Thuiswerken vraagt om een goede werkplek én een nieuw werkritme waarin bewegen ook ontzettend belangrijk is.

Wat is RSI nou precies?
RSI (repetitive strain injury) is een verzamelnaam voor spier- en gewrichtsklachten aan handen, polsen, armen, schouders, en/of nek. Het is een blessure die ontstaat door een herhaalde belasting. Eenvoudig gezegd komt het neer dat je een beweging te vaak hebt uitgevoerd. De spieren die je daarbij gebruikt gaan pijn doen en je doorbloeding wordt slechter.

Thuiswerken. Een voor- of nadeel?
Thuis werken heeft zeker voordelen. Heel fijn bijvoorbeeld om reistijd te besparen. Maar als je anders naar je werk fietst of loopt, dan heb je nu minder beweging. Je kunt daarentegen wel je eigen tijd indelen en tussendoor allerlei huishoudelijke klusjes doen, zoals de wasmachine aanzetten of gezellig de aardappels schillen.

Helaas heeft thuis werken ook nadelen. De keukentafel is zonder aanpassing géén goede werkplek om langdurig aan te werken. Dat hebben de meeste van ons inmiddels wel gemerkt. Thuis werken kan ook meer stress geven, bijvoorbeeld als je kinderen thuis zijn waardoor je je niet goed kunt concentreren.

Thuiswerken vraagt dus om een goede werkplek én een nieuw werkritme waarin bewegen ook ontzettend belangrijk is.


Wat kun je zelf doen om je werk en/of werkplek aan te passen?

 

  Tip 1. : Begin en eindig je werkdag op vaste tijden

Sta op de normale tijd op, maak een lijstje van wat je moet doen en plan niet alles vol. Laat ruimte over om tussentijds te bewegen.


  Tip 2. : Pas je werkplek aan

Zorg voor een goede, ergonomische werkplek:


  Tip 3. : Pas je gedrag aan

Langdurig achter elkaar in een vaste houding werken verhoogt het risico op RSI-klachten, ook als je een ergonomische werkplek hebt.
Dit kun je doen:

  • neem elke tien minuten een pauze van een paar seconden
  • bel in plaats van te appen of mailen
  • bel met headset, dan kun je rondlopen
  • ga ontbijt-/lunch-/avond wandelen (of doe dat alle drie, met of zonder hond)
  • wissel werk af met beweging en klusjes in huis
  • zet geen thermoskan koffie of thee naast je neer, maar loop om het op te halen


  Tip 4. : Beweeg!

Sportscholen en zwembaden zijn gesloten. In plaats daarvan kun je bewegen door te wandelen, fietsen, of hardlopen. Ook stofzuigen en andere huishoudelijke klussen zijn beweging. En wat dacht je van bewegend zitten! Zo voorkom je dat je lang in dezelfde houding zit.


Tot slot
:
Maak je werkplek een fijne en inspirerende plek om te werken. Dat bevordert creativiteit, en dat hebben we allemaal nodig. Ongeacht welk beroep je ook uitoefent!


Ben je toe aan een nieuwe werkplek?

Wil je meer informatie of advisering over het goed én inspirerend inrichten van je (thuis)werkplek? We helpen je graag verder! 
#demooisteinterieursvindjebijLN