Maison

Thuiswerken in Corona-tijd

Vanwege de Corona-crisis is het nog steeds een aanrader zo veel als maar mogelijk thuis te werken. Maar waar moet je nu bij een thuiswerkplek rekening mee houden? En wat is nog meer nodig om klachten te voorkomen? Vijf tips om productief te blijven en om ook een gang naar de fysiotherapeut te voorkomen.

 • EEN ERGONOMISCH BUREAU

  De basis van elke gezonde thuiswerkplek is een ergonomisch bureau. Met een elektrisch verstelbaar zit- stabureau kun je eenvoudig zittend en staand werken afwisselen. En dat is belangrijk, het is erg funest om de hele dag in dezelfde houding te werken. De kosten van zo’n bureau vallen reuze mee. Ook is het natuurlijk fijn een kleur uit te kiezen die bij je interieur past als je niet de mogelijkheid hebt voor een aparte werkkamer.

 • EEN COMFORTABELE BUREAUSTOEL

  Het merendeel van de werkdag brengen we zittend door. Om blessures en klachten te voorkomen is een ergonomische bureaustoel een must. Wissel de bureaustoel eens af met een bal of een ergonomische kruk. Dat zit verbazend lekker en is meteen goed om ondertussen allerlei spiergroepen te trainen.

 • VEEL (DAG) LICHT

  De ideale werkplek heeft veel daglicht. Zorg dat je bureau niet te ver van het raam af staat. Zorg voor voldoende verlichting in de avonduren door middel van een centrale lamp of spotjes in het plafond en zet een (algemene verlichting) en zet een bureaulamp neer om goed te kunnen zien waar je mee bezig bent en de kleine lettertjes te kunnen lezen.

 • PLANTEN

  Groen is altijd goed! Planten zorgen voor zuurstof en dragen bij aan de productiviteit. En niet onbelangrijk, planten zorgen voor een gezellige sfeer! De ene plant is overigens niet de andere. Een aantal staat echt bekend als zuurstofboosters en meestal hebben die ook maar weinig verzorging nodig.

 • CREËER OPBERGRUIMTE

  Zorg voor voldoende opbergruimte. Als je geen plek hebt voor kasten benut dan de muur met opbergplanken die je met een aantal accessoires gezelliger kunt maken. Ruim ook aan het einde van je dag je bureau op. Dat zorgt meteen voor een lichter hoofd, want je sluit zo ook echt af. Voordeel is dat je de volgende dag een fijne en nieuwe productieve start kunt maken.

Een thuiswerkplek zal altijd anders zijn dan die op kantoor. Bijvoorbeeld omdat je huisgenoten vaak vlak in de buurt zijn. Zie dat als een gegeven. Kinderen kunnen en mogen om aandacht vragen en de hond of poes kan het best plezierig vinden vaker een knuffel te krijgen. Lukt het even niet met de concentratie? Don’t worry. Verzet even de zinnen: doe iets leuks, ga wandelen of maak een lekkere lunch. En: vergeet niet te genieten van de momenten dat je huisgenoten nu even meer ziet.

Origineel artikel en tekst: Annemieke Besseling