Maison

Het kantoor is ondersteunend aan het realiseren van ambities

Triodos verwacht dat medewerkers in de toekomst vooral naar kantoor zullen komen voor het ontmoeten van collega’s en klanten. “Geconcentreerd werken, zoals het lezen van een rapport of het schrijven van een kredietvoorstel, is prettiger om thuis te doen,” zegt Bieringa.

 

Bezuiniging

CEO Jeroen Lokerse van vastgoedadviesbureau Cushman & Wakefield kan zich goed voorstellen dat bedrijven nadenken over het schrappen van vierkante meters, nu medewerkers gewend zijn geraakt aan het thuiswerken. 

Directies moeten geen overhaaste beslissingen nemen, waarschuwt Lokerse. “Op lange termijn moet je goed nadenken hoe je je organisaties zo succesvol mogelijk kunt laten zijn. Dan is de vraag wat de rol van het kantoor is. Het kantoor is ondersteunend aan het realiseren van ambities.” Lokerse verwacht geen enorme leegstand door de plannen van de grote werkgevers. “De leegstand op de Nederlandse kantorenmarkt is de laagste van de afgelopen twintig jaar. Op de toplocaties, plaatsen waar talent graag wil zitten, is er bijna niets te vinden.”

 

“Wij hebben het kantoor van de toekomst. We hebben een gymzaal, klimmuur, webinarstudio, green screens, fotostudio etc.. Werken doe je thuis.”

Directeur Bas van der Veldt van AFAS Software, een bedrijf met 500 werknemers

 

‘Denk eerst goed na’

Organisatiepsycholoog Kilian Wawoe onderzoekt vanuit de Vrije Universiteit sinds maart vorig jaar het werken ná corona. Ook hij vreest dat bedrijven te snel afscheid nemen van het kantoor. “Denk eerst goed na over de rol van kantoor. Wat wil je er bereiken? Ga niet aan je medewerkers vragen: hoe vaak wil je naar kantoor? Dan krijg je dat de ene persoon alleen maar thuis zit en de andere alleen maar op kantoor.”

“Stel de vraag: hoe kan je het collectief beter laten functioneren?”, zegt Wawoe. “Dat is geen kwantiteitsvraag, maar een kwaliteitsvraag.” Volgens de organisatiepsycholoog snakken vooral veel jongere werknemers weer naar kantoor.


Bron en hele artikel: NOS – https://nos.nl/nieuwsuur/artikel/2366749-grote-werkgevers-gaan-na-corona-kantoorruimte-schrappen.html